Länkar

Här hittar du mig också

Marqesa

Foto: Elisabet Edensvärd

Tandproblem

Tänderna och munhålan är en mycket viktig del av hästen och problem i munnen resulterar ofta i en häst som kanske inte kan äta eller inte fungerar vid ridning. Två tredjedelar av alla skador i hästens mun anses vara bettrelaterade, alltså bero på att vi sätter ett bett i munnen på dem. Det vanligaste medfödda bettfelet är överbett.

Vanliga skador och sjukdomar som jag får behandla är hakbett, vågbett (tandraden avviker i höjdled), sår i slemhinnan och skador på tänderna och foderfickor Sedan finns det även mer ovanliga - som att hästen får en extra tand mitt i gommen eller övertaliga tänder. Hästen har en runtgående tuggrörelse, sk tuggrotation. Men om exempelvis någon tand är högre än de andra kan de inte göra denna rörelse korrekt utan tuggar mer i sidled och då byggs ojämnheterna på istället. Tuggrotationen gör att tänderna slits. Detta kompenseras genom att hästens tänder växer tills hästen är i 13-14 års-åldern.

Sedan sluts roten och tillväxten avtar. Efter det kommer den så kallade rotavkortningsperioden då tanden sakta trycks upp ur käken, delvis på grund av en förkalkningsprocess underifrån. Så när den är i 20-25 årsåldern är tänderna bara hälften så långa som de var i 8-10 års åldern. Länge trodde man att hästar inte kunde få hål i tänderna men idag vet man att de kan få karies och hål som man behandlar.

Det är viktigt att munnen mår bra för att hästen ska fungera, tandstatus påverkar välbefinnandet i stort. Har hästen problem med hälta, rygg eller hovar fungerar den inte riktigt vid ridning och det är samma sak om det är problem med munhålan.

    Copyright © 2011- Veterinär Christer Korpe