Om Christer
Jag alltid haft ett stort intresse för hästar och har ridit mycket. Vi hade hästar hemma och jag har tävlat både inom hoppning och dressyr. En bakgrund som jag har nytta av även idag. Så valet att bli veterinär föll sig naturligt. Utbildningen till veterinär är på fem och ett halvt år och alla på veterinärlinjen går ut med samma kompetens. Efter färdig examen kan veterinärerna välja att specialisera sig inom olika områden.
Intresset för tänder och tandproblem
I 15 år har jag arbetat på Veterinärhögskolan (SLU) som klinikveterinär och lärare och jag har även varit anställd på Helsingborgs djursjukhus och hos tandläkare Torbjörn Lundström vid djurtandvårdskliniken i Söderköping. Intresset för att behandla hästarnas munhåla och tänder har ökat hela tiden.
I början av 1990-talet så började influenser från USA komma till Sverige och veterinärförbundet ordnade kurser med utökad hästtandvård och idag hålls kurser i tre steg för veterinärer i hästtandvård med praktik mellan.
Skillnader
Ordet hästtandläkare används ibland lite slarvigt för alla som jobbar med hästtänder. Hästtandläkare kan man kalla sig även om man inte har en veterinärutbildning.
Det har vuxit fram en yrkeskår som arbetar med hästars munnar. Men de utbildningarna är kortare kurser och finns oftast utomlands. De har inte legitimation eller enhetlig examen och får inte sedera eller arbeta på en sederad häst, vilket oftast behövs för att kunna göra en fullgod undersökning och behandling.
Kunna hjälpa
Jag trivs med mitt arbete och den glädje det ger att hjälpa ett djur att bli friskt. När jag behandlar en häst förklarar jag gärna vad jag gör, vilket de flesta djurägare uppskattar. Att jag har en bakgrund inom ridsport gör att jag lättare kan förstå ryttarens problem. När jag behandlar har jag ibland med mig en assistent men för det mesta är det djurägarna själva som assisterar.